top of page

Okula Geri Dönüş


Uyum Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Okulların açılmasıyla beraber yaz tatilinde düzensizliğe sürüklenen beslenme düzenlerinin tekrar rayına oturtulması öğrencilerin akademik başarıları için çok önemlidir.


Sabah poğaçayla güne başlayarak düzensiz bir beslenme düzeni olan çocuklar sabah kahvaltıda dengeli bir şekilde gerekli besin ögelerini alan öğlen ve akşam yemeklerini ve ara öğünlerini düzenli yapan bir çocuğun fiziksel, bilişsel ve sosyal büyüme ve gelişmesinin aynı olmasını bekleyemeyiz. Üstelik çocukluk çağında edindiğimiz beslenme davranışlarımız bir ömür boyu devam edebilmekte ve ilerleyen yaşlarda çeşitli hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.


Çocukluk çağı beslenme alışkanlıklarımızı kazanmamız için en önemli dönemdir. Örneğin eğer küçük yaşta meyve yemeye alıştıramazsak bu birey hayatı boyunca meyveye hep şüpheyle yaklaşacaktır. Bunu engellemenin en kolay ve efektif yolu da onun da birey olduğunu unutmadan zorlamak yerine seveceği şekillere sokarak bu besinleri beslenmesine eklemektir.


Okul öncesi, ilk günü ve sonrasında çeşitli uyum probemleriyle karşılabilmekteyiz. Bu problemler normal olmakla beraber başta bakım verenlerimiz olmak üzere başa çıkmaya çalışırken çevremizden aldığımız tepkiler süreci iyice zorlaştırabilmektedir. Çocukların uyum problemleriyle nasıl başa çıkması gerektiğini bilemeyişi normaldir ve öğrenebilmesi için rol modellerine ihtiyaçları vardır. Okulun ilk günü edindiğimiz alışkanlıklar bütün bir yıl ve hatta bütün bir ömür devam edecek alışkanlıklarımızı oluşturabilir. Okul öncesi dönem (0-6 yaş) çocuğun sosyal, fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimi açısından önemli bir dönemdir. Çocuk ailesinden sonra okul ile birlikte sosyalleşmeye başlar ve akran ilişkilerini geliştirir.


Çocuğunuz bu dönemde okula uyumsuzluk gösterebilir. Bu süreçte çocuk, ilk güven duyduğu kişi olan annesinden veya ona bakım veren diğerlerinden ayrılmak konusunda zorluk yaşayabilir, okula ve öğretmenine alışmak için zamana ihtiyaç duyabilir. Bu doğal bir süreçtir fakat önemli olan bu durumun süresi ve siz anne babaların davranışlarıdır.


Okula uyum süreci bireysel farklılıklar göstermektedir ve her okul döneminin ilk gününde uyum problemleri oluşabilir. Kimi öğrenciler baştan itibaren okula tepkiliyken, bir kısmı ilk başlarda uyum gösterip daha sonradan tepki göstermeye başlarlar. Bu tepkiler şunlar olabilir;


-Evden ayrılırken ağlama, kendini yerlere atma,

-Fizyolojik bir rahatsızlık yokken baş ağrısı, mide bulantısı vb. şikâyetlerde bulunma,

-Anne ve babaya “siz beni sevmiyorsunuz” gibi duygusal baskı yapma,

-Aşırı sinirlilik durumu, ortalığı dağıtma, öfke nöbetleri,

-Aşırı sessizlik, içe kapanma, uyku, yemek ve tuvalet sorunu.


Peki çocuk neden okula uyum problemi yaşar ve bakım verenleri neler yapabilir?











Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page