😍 Duygular hayatımıza anlam katan, bizlere ihtiyaçlarımız hakkında ipuçları sunan ve yaşam kalitemizi belirleyen en önemli yapılardır. Peki duygu meydana geldiğinde ne yapmalıyız? Onları olduğu gibi dışa mı vurmalı yoksa bastırmalı mıyız? Bu sorulara verilen cevaplar kültürden kültüre değişiklik gösterebilir. Ancak duyguların hayatımıza zenginlik kattığı, eylemlerimiz için bizi harekete geçirdiği düşünüldüğünde duyguları düzenlemeye çalışmak bizim için daha işlevsel olabilir. Duygu düzenleme hangi duygulara ne zaman sahip olduğumuzu, bu duyguları nasıl yaşadığımızı ve diğer insanlara nasıl gösterdiğimizi içeren süreçleri ifade eder. Bu süreçler kendiliğinden ya da kontrollü bir şekilde oluşabilir.
😂 Duygu düzenleme; duyguyla baş etmekte zorlanılan bir durumda tepkilerin sonuçlarını düşünüp duygu, davranış ve bedeni yöneterek en uygun tepkiyi verebilmektir. Duygu düzenleme konusunda zorlanan kişiler kendilerini zorlayıcı durumlar içinde bulduklarından kısır döngüye girerler.
😵 Duygu düzenleme, gelişen ve öğretilebilen bir beceridir. Kişinin duygu düzenleme becerilerinin gelişmesi; duygusal, sosyal ve davranışsal alanlarda daha iyi hissetmesine destek olurken problem çözme becerilerinin gelişmesini sağlar. Hiç çok sinirlenip etrafınıza zarar verici davranışlarda bulundunuz mu? Öfke nöbeti geçiren çocuğunuza dayanamayıp bağırdınız mı? Ya da yaptığınız iş ile ilgili ağır bir eleştiri aldıktan sonra çok üzülüp hayatın anlamını kaybettiğini düşündünüz mü? Bu ve benzeri durumlarda duygularımızı düzenleyemiyor olmak kendimizle ve başkalarıyla olan ilişkilerimize zarar vermemize sebep olabilir.
Duygularımızı başarılı bir şekilde düzenleyebilmek bizi;
• Daha sağlıklı bir hayata
• Yüksek akademik başarıya
• Olumlu sosyal yaşantıya
• Psikolojik olarak iyi oluşa
• Daha az psikopatolojik semptomlara sahip olmamızı sağlar.
Duygu Düzenlemede Bazı Püf Noktalar:
1. Duygular bize ait eşsiz yapılardır. Olumlu ya da olumsuz her duygunun bir işlevi vardır.
2. Duygular ihtiyaçlarımızı daha iyi anlamamız konusunda bize yardımcı olabilir, hayatımızla ilgili önemli ipuçları sunabilirler. Bu nedenle de zorlayıcı da olsa bazı duyguları deneyimlemek, o duygularla baş başa kalmak öğreticidir. Unutulmamalıdır ki hiçbir duygu sonsuza dek sürmez. Mutlu hissettiğiniz bir anı hatırlayın. Mutluluğunuz nasıl sonsuza dek sürmediyse; yaşadığınız, sizi zorlayan duygu da sonsuza dek sürmeyecektir.
3. Duygular iyi ya da kötü değillerdir, nötrdürler. Duyguları iyi ya da kötü yapan bizim onlara yüklediğimiz anlamlardır. Bu nedenle yaşadığımız duyguyu hemen sınıflandırmak yerine ona yüklediğimiz anlam üzerine düşünebiliriz. Genellikle üzüntü, öfke gibi duygulara insanlar tarafından kötü etiketi yapıştırılır. Ancak üzüntü de öfke de yaşanması gereken, son derece sağlıklı duygulardandır.
4. Tek başına duygularımızı düzenleyemiyor olmak hayatımızın akışını bozan durumun sebebi olmayabilir. Bu ve benzeri becerilerimizi geliştirmeye bütüncül bir şekilde odaklanabilmek ve psikolojik esnekliğimizi arttırmanın en sağlıklı yolu terapi almaktır.
Unutulmamalıdır ki;
•Duyguları baskılamak, düzenlemek değildir.
•Duygudan kaçınma kısa süreli rahatlama sağlasa da uzun vadede duygunun işlevsel olmayan bir şekilde deneyimlenmesine neden olabilir.
•Duygu uyandıran olay veya durumlarla ilgili tekrar eden düşüncelerde takılı kalma (ruminasyon), bu olaylarla ilgili farklı duygu deneyimlerini kaçırmaya neden olabilir.
Comments